Glossary tooltip block

%title% %summary%

Breadcrumbs

לצעירים שבינינו: איך להתנהל כלכלית נכון גם בתקופת המשבר

מאת: לישי אורן, מנהל תוכן ופיתוח עסקי במרכז לצמיחה פיננסית

לצעירים שבינינו: איך להתנהל כלכלית נכון גם בתקופת המשבר

 

בקרוב תחלוף שנה מאז התפרצות משבר הקורונה, והחיים עדיין לא ממש חזרו למסלולם. רבים מהצעירים נמצאים בסחרור של חל"ת, חיפוש עבודה או התחלת עבודה חדשה, בשילוב עם חתירה מתמדת לצמצום הוצאות ותחושה של חוסר וודאות. למרות הבלבול, אפשר וכדאי לנצל את התקופה הזו כדי לשפר את ההתנהלות הכלכלית וללמוד על הזכויות שחשוב להכיר. 

 

מחפשים עבודה  

בתקופת משבר הקורונה, צעירים רבים פוטרו או יצאו לחל"ת ונאלצו "לחשב מסלול מחדש". גם עכשיו וגם בעתיד, מומלץ להתייחס לשינויים אלו כאל קרש קפיצה. בתור התחלה, כדאי לחשוב איך ניתן לשדרג את קורות החיים ולהקצות בכל יום כשעה - שעתיים לחיפוש עבודה. במקביל, מומלץ לבחון מחדש את הכישורים והתחומים שבהם אתם מעוניינים להתפתח, ולמקד את החיפוש בכיוונים אלו, במטרה לשפר את תנאי העסקה העתידיים שלכם. כדאי גם לשלוח למכרים את קורות החיים, כדי שיעבירו אותם למעסיקים שלהם, ולתגבר את הנוכחות בקבוצות לינקדאין או פייסבוק רלוונטיות, שבהן מתפרסמות משרות פנויות. בנוסף, מומלץ להישאר מעודכנים מקצועית באמצעות הכשרות מקצועיות, השתלמויות וקורסי אונליין הקשורים לתחום העיסוק.

 

מתחילים עבודה חדשה 

כשנכנסים למקום עבודה חדש, חשוב לבצע את המעבר בצורה מסודרת ולוודא שכל הזכויות נשמרות. במסגרת זאת, כדאי להסדיר את המשך החיסכון הפנסיוני. אפשר להמשיך את החיסכון הקודם, או להעביר את הכספים שנצברו למוצר פנסיוני אחר. המעסיק מחויב להעביר את הכספים לחיסכון הפנסיוני שתבחרו, אבל אם לא תעדכנו אותו על רצונכם בתוך זמן קצר, הוא יפקיד את הכספים לקרן הפנסיה שמוגדרת אצלו כברירת מחדל. בנוסף, כדאי לבדוק האם יש צורך לערוך תיאום מס לשנה הנוכחית. גובה המס שמנוכה מהשכר החודשי מבוסס על חישוב משוער של ההכנסות במהלך השנה. אם בשנת המס הנוכחית הייתה לכם הפסקה ברצף העבודה, אם השכר במקום העבודה החדש השתנה ביחס לקודם, או במקרה שאתם עובדים ביותר מעבודה אחת, ייתכן שבהעדר תיאום מס, תשלמו מס גבוה יותר ממה שאתם אמורים. בכל מקרה, גם אם לא מבצעים תיאום מס במהלך השנה, יש אפשרות לבקש החזר מס בסוף שנת המס. 

 

מומלץ גם לעבור על תלוש השכר החדש ולוודא שכל הנתונים שמופיעים בו נכונים ועדכניים: 

תלוש השכר

  1. תחת הכותרת "פרטים אישיים" מופיעים, בין היתר, סוג המשרה, מספר העובד ותאריך תחילת העבודה.
  2. בעמודת "תיאור התשלום" מופיעים כל התשלומים ששולמו לכם: משכורת, תוספות, נסיעות ועוד. הרשימה עשויה להשתנות בהתאם למקום העבודה ולסוג התפקיד.
  3. בטבלה "ניכויי חובה" מפורטים הסכומים שמנוכים מהשכר לטובת מס הכנסה, ביטוח לאומי, ביטוח בריאות, הפרשות לקרן פנסיה ועוד ניכויים שונים, כל מקרה לגופו.
  4. חלק זה מציג את ניצול וצבירת ימי החופשה וימי המחלה שלכם.
  5. בעמודת "נתונים נוספים" מופיע מידע נוסף שרלוונטי לאותו החודש, בין היתר, ימי עבודה בפועל, שעות עבודה בפועל והשכר שחייב במס הכנסה ובביטוח לאומי. בעמודת "נתונים מצטברים" מופיע המידע המצטבר מתחילת השנה ועד לחודש שעבורו הופק התלוש.

 

שמירה על הכסף בתקופת "בין עבודות" 

עבור צעירים רבים, התקופה שבין עבודות היא מאתגרת מבחינה כלכלית. היערכות נכונה ושיפור ההתנהלות הפיננסית, יכולים לעזור לצלוח את התקופה הזו ביתר קלות. מומלץ לנהל מעקב אחר ההוצאות בתדירות יומית. רישום של כל הוצאה מאפשר לראות את התמונה הגדולה ולזהות האם קיימות הוצאות שניתן לצמצם או אפילו לוותר עליהן. כך למשל, ייתכן שאפשר לעשות פחות קניות אונליין, לצמצם את סל הקניות, או להזמין פחות טייק אווי. כמו כן מומלץ לתייק את המסמכים הפיננסיים לפי חלוקה מסודרת, כדי שהגישה אליהם תהיה נוחה ומהירה. 

 

הנה הצעה לתיוק יעיל:

הצעה לתיוק יעיל

 

כדאי גם לבחון מחדש את ההתחייבויות הפיננסיות, כמו תשלומי השכירות והלוואות, ולבדוק מול בעל הבית והבנק האם ניתן להקפיא או לפרוס את התשלומים לתקופה מסוימת. הרגל מועיל נוסף הוא השוואת מחירים. במיוחד בתקופה הנוכחית, מומלץ לעשות סקר שוק ולבדוק האם אפשר למצוא מוצרים שאתם צריכים במחירים זולים יותר בחנות אחרת. באופן כללי, מילת המפתח בתקופה הזו היא צמצום.

 

סטודנטים? הנה כמה זכויות והטבות שכדאי להכיר 

תחבורה ציבורית - הנפקת רב קו עם פרופיל סטודנט מזכה בהנחות משמעותיות בנסיעה בתחבורה הציבורית. 

תשלומי ארנונה – כדאי לבדוק מול העירייה האם קיימת לכם זכאות לפטור מתשלום ארנונה, או לפחות להנחה (עם הצגת חוזה שכירות/ בעלות על הדירה).

חשבון סטודנט – מומלץ לעדכן את הבנק בסטטוס שלכם ולפתוח חשבון סטודנט. הבנקים מתחרים ביניהם על הסטודנטים ומציעים הטבות רבות למי שפותח אצלם חשבון סטודנט (פטור מעמלות, ריביות נמוכות, הנחות בהזמנת פנקסי צ'קים, תנאי הלוואות מיוחדים ועוד). 

מלגות לסטודנטים – כדאי לבדוק מול המוסד האקדמי שבו אתם לומדים אם קיימת לכם זכאות למלגה המקנה הנחה בתשלום שכר הלימוד. לרוב ניתן להשיג מלגה על רקע של עשייה חברתית, הצטיינות בלימודים או בשל קשיים כלכליים. 

 

לסיכום, משבר הקורונה הביא איתו אי ודאות כלכלית לצעירים רבים. אך לצד האתגרים, קיימת גם הזדמנות להכיר יותר לעומק זכויות חשובות ולסגל הרגלים פיננסיים טובים, שיועילו גם ביום שאחרי המשבר.