Glossary tooltip block

%title% %summary%

יש מחיר לחופש

איך שומרים על מסגרת תקציבית למשפחה בחודשי הקיץ?

משפחה בצמיחה

 

סיום שנת הלימודים מעבר לפינה ועוד רגע ייפתח החופש הגדול שגורר איתו הוצאות של אלפי שקלים עבור הורים לילדים. במסגרת פרויקט "משפחה בצמיחה", שמתקיים בשיתוף "ידיעות אחרונות", ynet ובנק הפועלים, שוחחנו עם משפחות ומומחים כדי להבין איך לתכנן נכון את הקיץ מבחינה כלכלית

 

יובל גמליאל

 

בשיתוף "ידיעות אחרונות" ו ynet

 

 

החופש הגדול כבר מעבר לפינה וב- 1.7 יצאו תלמידי הגנים ובית הספר היסודי לחופשת הקיץ הארוכה. עבור הילדים זוהי תקופה של חופש מוחלט עם התעוררות בשעות מאוחרות בבוקר וכמויות עצומות של ארטיקים וגלידות. אך עבור ההורים מסמל החופש הגדול תקופה בה ההוצאות גדולות במיוחד עם קייטנות יקרות, יציאה לאטרקציות שונות כמו סרטים ובריכות ברמה שבועית,  הוצאות גדולות על מזון מהיר בחוץ וכמובן חופשה שנתית בארץ או בחו"ל.

 

להגדיר תקציב לחופש הגדול עם מרווח ביטחון

להגדיר תקציב לחופש הגדול עם מרווח ביטחון

 

מבדיקה אותה ערכה המועצה לצרכנות בקיץ אשתקד עלה כי ההוצאה המשפחתית בחופש הגדול (למשפחה עם 2 ילדים בקייטנות) עומדת בממוצע על כ- 22 אלף שקלים, סכום משמעותי עבור משפחות רבות בייחוד כשמדובר בתקופה בת 8 שבועות בלבד. כיצד מתמודדות משפחות בישראל עם ההוצאה הגדולה בחופשת הקיץ, האם הן מתכננות את ההוצאה מבעוד מועד או שהן פשוט נכנסות למינוסים בבנק, בתקווה להתיישר לאחר מכן? התשובות לפניכם.

 

משפחת קליף, מעלה לבונה

 

שרון (34) ואריה (36) קליף ממעלה לבונה שבבנימין הם הורים לשלושה ילדים: אור-אלי בת ה-15, ליאל בת ה-13 ואלעד בן ה-8. נוכח העובדה כי ילדיהם די גדולים יחסית, ההוצאה על הקייטנה שולית יחסית, אך שאר ההוצאות נשארות די גדולות. "העלויות שלנו בחופש כוללות את בית הספר של החופש הגדול (חודש יולי) לאלעד בעלות מסובסדת של 350 שקלים (קייטנת בוקר) חופשה בחו"ל או בארץ בעלות של כ-6000 שקלים לשבוע כולל אטרקציות וכן דמי כיס של כ-50 שקלים לשבוע, מספרת שרון.

 

 

שרון ואריה קליף עם שלושת ילדיהם

שרון ואריה קליף עם שלושת ילדיהם (צילום: ספי ברגר)

 

אתם מכינים את עצמכם להוצאות הגדולות של הקיץ?

 

"בהחלט. אנחנו לא רוצים להיות מופתעים ובאופן אישי  אני מאוד מאמינה בתכנון כלכלי של כל חודש בחודשו. ההוצאה הגדולה ביותר בקיץ היא כמובן החופשה השנתית ואותה אנו עושים בארץ או בחו"ל. כשאנו נשארים בארץ אנו לרוב שוכרים וילה עם בריכה למשך שבוע בצפון הארץ או במרכז. על מנת להוזיל עלויות אנו סוגרים את הווילה לתקופה ארוכה יחד עם עוד מספר משפחות ואז פשוט מתחלקים כך שכל משפחה נופשת במקום במשך כשבוע. גם ברכישת כרטיסים לכל מיני אטרקציות אנחנו משתדלים לקנות באותו אופן, כקבוצה. זה מוזיל לנו את העלויות בצורה משמעותית".

 

יש לכם חשבון מוגדר לקיץ או שהכסף פשוט יוצא מהעובר ושב?

 

"אחד מהדברים שאני נוטה לעשות מידי שנה זה לפתוח פייבוקס מיוחד לחופשת הקיץ. אנו מעבירים לשם כל מיני יתרות בחשבון או סכומי כסף קטנים של 20 שקלים פה ו-30 שקלים שם, וזה מצטבר בסוף לכסף נזיל שאפשר להשתמש בו בחופשה. כמו כן, בגלל שיש לנו ילדים גדולים יחסית הם שותפים מלאים ואנו מקפידים לשתף אותם בתקציב. חשוב לנו על מנת שהם יבינו מהי המסגרת שלנו".

 

מה בנוגע לדמי כיס לילדים?

 

"הילדים מקבלים דמי כיס שבועיים. במידה והם רוצים להגדיל אותם הם עוזרים לנו בכל מיני מטלות קטנות בבית כמו למשל ניקוי המקרר, גיזום הגינה, ניקוי חלונות או סידור ארונות. כך הם גם תורמים בתחזוק הבית וגם לומדים להתנהל כלכלית ולהעריך את השווי של הכסף".

 

משפחת ניצן, קרית אונו

 

שמוליק (44) ולירון (41) הם הורים לעלמה בת ה-8 ועמית בן ה-7. מפאת גילם הצעיר יחסית של הילדים הם צפויים לשהות בחודש יולי בקייטנת "בית הספר של החופש הגדול" במחיר של כ- 450 ₪ לילד (קייטנת בוקר בלבד) ובהמשך בעוד שלושה שבועות נוספים בקייטנה פרטית שצפויה לעלות יותר מ-2000 שקלים לילד. "כהורים לילדים קטנים תקופת החופש הגדול מהווה עבורנו תקופה של הוצאות משמעותיות מאוד עם קייטנות שעלותן אלפי שקלים, וזאת מבלי לדבר על יציאה לאטרקציות שונות כמו בריכות, סרטים וכמובן חופשה שנתית עם הילדים", אומר שמוליק.

 

לאן תצאו השנה?

 

"ככל הנראה לנופש של כשבוע וחצי בבולגריה שהעלות שלו אמורה להיות כ-14 אלף שקלים. אני אומר כנראה כי היינו צריכים לחדש השנה דרכונים לילדים והתהליך לוקח חודשים ארוכים. מאוד מקווה שבגלל העיכוב של משרד הפנים לא ניאלץ להתפשר בסוף על טיסות יקרות יותר משתכננו."

לירון מוסיפה כי התקרבותו בכל שנה של החופש הגדול גורמת למדד הסטרס הזוגי לעלות בחדות, בעיקר בשל העובדה כי השניים עובדים במשרות מלאות ונזקקים מפעם לפעם בעזרה של ההורים בשמירה על הילדים. "בתקופת בית הספר של החופש הגדול אנחנו שולחים את הילדים לקייטנת בוקר בלבד כי התוספת על הצהרון מאוד משמעותית כך שאנו זקוקים לא אחת לעזרה מההורים שלנו, ואם הם לא יכולים אנחנו צריכים לקחת בייביסיטר שגובה כ-40 ₪ לשעה. לוח החופשות בבית הספר לא מותאם בכלל ללוח החופשות של ההורים של היום, וכל שנה אנחנו נכנסים לסרט הזה מחדש".

 

איך אתם שומרים על מסגרת תקציבית?

 

"מקפידים לעשות סקרי שוק בכל דבר שקונים, לרכוש כרטיסים לאטרקציות דרך הנחות של מועדוני לקוחות, וכמו כן לבלות מדי פעם עם הילדים במקומות שלא עולים כסף כמו חוף הים או פארקים".

 

 

ומה אומרים המומחים?

 

רומי דיין כהן, מפתחת מוצרים במטה החטיבה הקמעונאית בבנק הפועלים, עם מספר טיפים שימושיים:

 

התכוננו מראש - דבר ראשון שצריך לעשות הוא קודם כל להפנים שמדובר על תקופה אחרת בשנה ושההוצאות שלכם הולכות לזנק. הבנה של המצב תוכל לסייע בתכנון מוקדם ויעיל.

 

הגדירו תקציב עם מרווח ביטחון - מומלץ להגדיר תקציב הוצאות לתקופת החופש הגדול הכולל גם מרווח ביטחון למקרים בהם הוצאתם בסוף יותר ממה שתכננתם. במשך כל התקופה מומלץ להיעזר בטבלת אקסל בה תפרטו הוצאות למול הכנסות על מנת להיות במעקב מתמיד.  ניתן להיעזר בכלי "השותף הפיננסי" באפליקציית בנק הפועלים שמסייע לחזות מגמות בחשבון שלכם.

 

רומי דיין כהן, מפתחת מוצרים במטה החטיבה הקמעונאית בבנק הפועלים  צילום: יח"צ

רומי דיין כהן, מפתחת מוצרים במטה החטיבה הקמעונאית בבנק הפועלים. צילום: יח"צ

 

חיסכו מבעוד מועד – הוצאה חד פעמית של אלפי שקלים היא דבר שיכול להעיק על משפחות רבות ולכן מומלץ לפתוח מראש קופת חיסכון אליה תעבירו כספים מדי חודש. כמו כן ניתן לפתוח חיסכון מט"ח שיעזור לכם בהוצאות בחו"ל.

 

דמי כיס לילדים – יש כיום כרטיסים נטענים שבהם אפשר להכניס סכום כסף לכל ילד, כך שכל ילד ידע בדיוק כמה כסף יש לו למשך החופש ואיך ועל מה הוא מתכנן להוציא אותו.

 

אל תשכחו שחגי תשרי מעבר לפינה – ישנם אנשים שמשתוללים קצת בקיץ ושוכחים שמיד אחרי הקיץ מגיעה תקופת חגי התשרי שגם היא עמוסה בהוצאות. לכן חלקו את התקציב שלכם בתבונה, בראייה פני עתיד.