Glossary tooltip block
%title% %summary%Breadcrumbs
Breadcrumb
- דף הבית
- להפוך את המינוס לפלוס
- לתכנן את האירוע
- דמי חנוכה
דמי חנוכה
8 נרות שיאירו לבני הנוער שלכם את דרכם הפיננסית
בחנוכה תשפ"ה, כשיוקר המחיה מאתגר את כולנו, והמלחמה עוד נמשכת, התנהלות פיננסית נבונה חשובה מתמיד. החג, על שפע ההזדמנויות שהוא מזמן - מדמי חנוכה ועד קניית מתנות - הוא זמן אידיאלי להאיר לילדינו המתבגרים את הדרך לעצמאות כלכלית. איך מדברים איתם על כסף 'בשפה שלהם' ומנצלים את אווירת החג להעברת מסרים חשובים? הנה שמונה טיפים מאירי דרך, שיעזרו לכם להדליק אצל ילדיכם את הניצוץ הפיננסי.
נר ראשון: היו דוגמה אישית - השמש שמדליק את שאר הנרות
קודם כל, לפני הדיבורים וההסברים, חשוב להבין שהילדים מסתכלים עלינו ורואים איך אנחנו מתנהגים, בסופר, בקניון, בנסיעות וכו'. לכן חשוב שנפעל ונתנהג בהתאם למסר שנרצה להעביר להם בכל הנוגע להתנהלות הפיננסית. למשל, לבדוק ולהשוות מחירים לפני שקונים, לשאול את עצמנו בכל קנייה אם זה באמת משהו שאנחנו צריכים, לצמצם הוצאות כשיש פחות הכנסות, לבדוק מבצעים ולוודא שהם באמת משתלמים וכדאיים וכן הלאה.
נר שני: למדו אותם את ערך הכסף - כוחו של פך השמן הקטן
"כסף לא גדל על העצים" הוא משפט שכל הורה כנראה אמר מתישהו, אבל זה לא הסבר מספק. שיח משפחתי פתוח יעזור לבני הנוער להבין את ערכו של הכסף.
במיוחד בחנוכה, כשהילדים מקבלים דמי חנוכה, זו הזדמנות מצוינת לשיח משפחתי פתוח שיעזור להם להבין את ערכו האמיתי של הכסף. דברו איתם על איך לחלק את הכסף בצורה חכמה - חלק להוצאה מיידית, חלק לחיסכון וכו. הציבו יחד איתם מטרות והשוו מחירים לפני קנייה. כמו נס פך השמן - ניהול נכון של משאב מוגבל יכול להספיק להרבה יותר ממה שחשבנו.
נר שלישי: פתחו איתם חשבון בנק - האור הראשון לעצמאות פיננסית
לא צריך לחכות לגיל *18 כדי לפתוח חשבון. בעידן של אפליקציות, תוך שנייה הילדים שלכם כבר ישלטו בכל הפונקציות והאפשרויות. אלו כלים שלא רק עוזרים לנהל נכון את הכסף, אלא גם בונים בגרות ואישיות. יש פתרונות בנקאיים המותאמים במיוחד לבני נוער.
נר רביעי: עודדו יזמות - להדליק את הניצוץ היזמי
בתקופה מאתגרת זו, חשיבה יצירתית ויזמות הן כלים חשובים במיוחד. עודדו את ילדיכם לחשוב "מחוץ לקופסה" ולמצוא דרכים חדשות להרוויח ולחסוך. חג החנוכה מזמן הזדמנויות נהדרות ליזמות צעירה: הם יכולים להכין ולמכור סופגניות תוצרת בית, לארגן פעילויות לילדים קטנים יותר בחופשת החג, או ליצור קישוטים ומתנות בעבודת יד למכירה. עבודה בגיל צעיר היא מעין "בונוס" - היא מאפשרת להם להרגיש על בשרם כמה מאמץ נדרש כדי להרוויח כסף, ובכך מחזקת את ההבנה של ערך הכסף והחשיבות של ניהולו הנכון.
נר חמישי: נהלו שיח פתוח על כסף - להאיר את הנושא
דברו עם ילדיכם בפתיחות על נושא תקציב המשפחה והחלטות כלכליות. הסבירו להם על השיקולים בבחירת מוצרים והשוואת מחירים. חשוב לשאול את עצמנו בכל קנייה אם זה באמת משהו שאנחנו צריכים.
נר שישי: הקציבו דמי כיס קבועים - אור של עצמאות
הקצבת דמי כיס היא כלי מצוין. הילדים שלכם יידעו כמה כסף הם מקבלים בכל שבוע/חודש ויוכלו להתכונן ולבנות לעצמם תקציב בהתאם להוצאות השונות שלהם. הם יוכלו ללמוד לחסוך כסף ולשים לב על מה הם מוציאים.
נר שביעי: ולא לשכוח את הערבות הדדית - להאיר לאחרים
במיוחד בתקופה מאתגרת זו, חשוב לחזק את ערכי הערבות ההדדית. עודדו שיתוף פעולה קהילתי והחלפת משחקים וספרים.
נר שמיני: לימדו אותם לתכנן קדימה - אור לעתיד
בימים של אי ודאות כלכלית, חשוב ללמד את ילדינו לתכנן קדימה. קבעו מראש תקציב סביר ומוגדר להשגת מטרה שהם חפצים בה, חלקו אותו לסעיפים שונים, ולמדו אותם להתאים את הפעילויות והקניות לתקציב שהוצב.
לסיכום, למרות המציאות המאתגרת, קיימות דרכים יצירתיות להתנהל נכון כלכלית. כמו נס פך השמן, שהפך מעט למספיק, כך גם חינוך פיננסי נכון יכול להפוך משאבים מוגבלים להספיק לטווח ארוך.
חג חנוכה שמח ומואר!
לכם ולילדיכם.
*ניתן לפתוח חשבון בנק החל מגיל 14. בגילאים 14-16 בהסכמת הורה או אפוטרופוס ממונה על הקטין.