Glossary tooltip block
%title% %summary%Breadcrumbs
Breadcrumb
- דף הבית
- לתכנן את העתיד
- להכיר את זכויותינו הפנסיוניות
- בעלי ובעלות עסקים?
בעלי ובעלות עסקים?
מס' נקודות שכדאי לקחת בחשבון לקראת סוף השנה האזרחית
מאת: עדי לוי, יועצת פנסיונית בבנק הפועלים | |
לכם העצמאים והעצמאיות סוף השנה האזרחית מסמנת את תחילתה של עונת הדיווחים וההפקדות.
גם בימים מאתגרים אלה ולמרות הקושי - חשוב לזכור את הטבות המס שאתם עשויים להיות זכאים להן בהפקדות לתכניות הפנסיוניות לשנה הנוכחית.
ריכזנו עבורכם טיפים שעשויים לעזור לכם לפתוח את השנה ברגל ימין:
הפרשות לפנסיה - חשוב גם להיום, לא רק לעתיד
בשנת 2017 נחקק חוק פנסיה חובה לעצמאים שמטרתו שתגיעו לגיל פרישה עם עתודה כלכלית. כלומר, כעצמאים אתם מחויבים להפקיד לפנסיה ולכן אם דחיתם את התשלום החודשי במהלך כל השנה, סוף השנה הקלנדרית הוא זמן טוב להסדיר את זה.
ההפרשה לפנסיה היא בהתאם לגובה ההכנסות בחישוב שנתי.
הבחירה היכן לחסוך את כספי הפנסיה היא לשיקולכם מבין שלוש אפשרויות:
- בקרן פנסיה שבה קיים מרכיב של כיסוי ביטוחי למקרה של נכות ומוות.
- בביטוח מנהלים שבמסגרתו ניתן להוסיף כיסוי ביטוחי.
- בקופת גמל שהיא מוצר שנועד לחיסכון לפנסיה בלבד ואין בה כיסוי ביטוחי.
כמה להפקיד?
אם אתם שואלים את עצמכם "כמה צריך להפקיד" אז החוק מחייב אתכם להפקיד לפחות את הסכומים הבאים, אשר מחולקים לשתי מדרגות הפקדה, בהתאם לתקרות מס הכנסה כפי שפורסמו נכון לשנת 2024:
מדרגה ראשונה: על הכנסה שנתית שמגיעה עד למחצית השכר הממוצע במשק (כלומר עד 75,216 ₪ לשנה שהם 6,268 ₪ בחודש), תצטרכו להפקיד לחיסכון פנסיוני 4.45% מההכנסה שלכם בפועל ועד התקרה.
מדרגה שנייה: על הכנסה שנתית שבין 75,216 ₪ ועד 150,432 ₪ (בין 6,268 ₪ ועד 12536 ₪ בחודש), תצטרכו להפקיד 12.55% מההכנסה שלכם בפועל ועד התקרה.
כדי לעודד את הפקדת הכספים הזו, המדינה נותנת הטבות מס.
הטבות המס - זיכוי וניכוי:
עוד לפני גיל הפרישה חשוב שתכירו את 2 הטבות המס שמחכות בסוף השנה לאלו אשר הפקידו לקרן הפנסיה לפי הגדרות החוק: הראשונה נקראת זיכוי והשנייה נקראת ניכוי.
הטבת הניכוי היא למעשה הטבת מס שמקבלים כהוצאה מוכרת על חלק מהכסף שהופקד. כלומר, מבחינת רשויות המס ניתן לדווח על ההפקדות הללו כהוצאת עסק לכל דבר, בדיוק כמו ארנונה, מים, חשמל וכדומה. במילים פשוטות, הקטנת ההכנסה הכוללת אשר חייבת במס מול הרשויות.
ההטבה השנייה היא הטבת זיכוי וכשמה כן היא - מזכים אתכם חזרה על הסכומים שהופקדו או הפחתה של תשלום מס ההכנסה השנתי.
שימו לב, כדי לנצל את מלוא הטבות המס יש לבצע את ההפקדות לפני ששנת המס הנוכחית מסתיימת, כלומר לפני ה-31 בדצמבר.
האם להפקיד פעם בשנה או בתדירות חודשית לקרן פנסיה?
ישנם עצמאים ועצמאיות שמספרים כי הם מעדיפים להפקיד לפנסיה פעם בשנה קלנדרית.
חשוב שתכירו שהפקדה חודשית לקרן פנסיה עם מרכיב ביטוחי חשובה בעיקר כדי לשמור על הרצף הביטוחי שלכם ועל הזכויות. אל תקלו ראש בהפקדות האלו, הן נועדו להבטיח לכם המשך הכנסה מכובדת ורמת חיים ראויה גם לאחר גיל הפרישה.
הפקדות לקרן השתלמות
בניגוד לקרן הפנסיה, במקרה של קרן השתלמות המדינה אינה מחייבת עצמאים להפקיד כספים אל הקרן, אבל קיימים יתרונות רבים למוצר הפיננסי הזה. במילים פשוטות אפשר לקרוא לקרן ההשתלמות מוצר חיסכון אידיאלי בתוספת הטבות מס.
מדובר בעצם על מכשיר חיסכון והשקעה יחידי בשוק ההון שבו קיים פטור ממס רווחי הון עד לתקרת הפקדה מוטבת.
ניתן לפתוח באופן עצמאי קרן השתלמות בכל אחת מהחברות המנהלות אשר מציעות את המוצר הזה. לכל אחת מהחברות תנאים ומסלולים משלה ויש לבחון אותם לעומק טרם ההחלטה, שכן קרן השתלמות היא חיסכון שהופך נזיל רק לאחר 6 שנים, אז תוכלו למשוך את הכספים ואת הרווחים שנצברו לכל מטרה שתרצו וללא תשלום מס עד תקרת הפקדה מוטבת שמתעדכנת מידי שנה.
מהי תקרת ההפקדות לשנת 2024?
מידי שנה התקרה להפקדות שנתיות מתעדכנת ובסוף שנת 2024 עומדת על 13,203 ₪. הפקדה לקרן השתלמות לעצמאים בגובה של עד 4.5% מההכנסה השנתית (293,397 ₪ ) ועד 13,203 ש"ח (נכון ל- 2024) בשנה, מוכרת כהוצאה מוכרת ומזכה בהטבות מס הכנסה. כמו כן, חשוב לדעת שקיימת אפשרות ליהנות במשיכה מפטור מס רווחי הון עד סכום הפקדה של 20,520 שקל (נכון לשנת 2024) ללא קשר לגובה ההכנסה.
לסיכום,
סוף שנת המס הוא מועד חשוב עבורכם. ניהול נכון של התהליך יכול להכין אתכם בצורה טובה יותר לשנה הבאה ולסייע לכם לפתוח אותה ברגל ימין.
רוצים ללמוד עוד?
מוזמנים לצפות בהרצאה ייעודית בנושא:
הטבות המס לעצמאים – רגע לפני סיום 2024 - על חשיבות החיסכון הפנסיוני וניצול הטבות המס לעצמאים.
מרצה: דני גיגי | המנהל המקצועי של מערך הייעוץ הפנסיוני ותכנון פרישה של בנק הפועלים.
לצפייה בהרצאה לחצו כאן
*"המידע המופיע באתר הינו כללי, מעודכן למועד פרסומו 02.12.24, אינו מהווה יעוץ או המלצה ואינו מהווה תחליף ליעוץ אישי המתחשב בצרכים האישיים של כל אדם ומותאם לו באופן אישי. שימו לב כי המידע יכול להיות חלקי ולכן אינו יכול להוות תחליף לייעוץ פרטני. אין לראות במידע האמור לעיל משום ייעוץ, המלצה, חוות דעת או תחליף לייעוץ מקצועי המותאם ללקוח באופן אישי. הבנק אינו יועץ מס".