Glossary tooltip block

%title% %summary%

דמי חנוכה

8 נרות שיאירו לכם את דרככם הפיננסית

 

בחנוכה תשפ"ה, כשיוקר המחיה מאתגר את כולנו, התנהלות פיננסית נבונה חשובה מתמיד. החג, על שפע ההזדמנויות שהוא מזמן - מדמי חנוכה ועד קניית מתנות - הוא זמן אידיאלי להאיר לנו את הדרך לעצמאות כלכלית. הנה שמונה טיפים מאירי דרך, שיעזרו לכם להדליק אצלכם ובקרב הסביבה שלכם את הניצוץ הפיננסי. 

 

נר ראשון: היו דוגמה אישית - השמש שמדליק את שאר הנרות

קודם כל, חשוב לוודא, שאנחנו פועלים ומתנהגים בהתאם לעקרונות של התנהלות פיננסית נכונה - למשל, לבדוק ולהשוות מחירים לפני שקונים, לשאול את עצמנו בכל קנייה אם זה באמת משהו שאנחנו צריכים, לצמצם הוצאות כשיש פחות הכנסות, לבדוק מבצעים ולוודא שהם באמת משתלמים וכדאיים וכו. ההתנהגות שלכם יכולה להשפיע גם על הסביבה, בכל הנוגע להתנהלות הפיננסית.

 

נר שני: הבינו את ערך הכסף - כוחו של פך השמן הקטן

במיוחד בחנוכה, כשהילדים מקבלים דמי חנוכה, זו הזדמנות מצוינת לשיח משפחתי פתוח סביב ערכו האמיתי של הכסף. אפשר ליצור שיח על איך לחלק את הכסף בצורה חכמה - חלק להוצאה מיידית, חלק לחיסכון ולהציב מטרות כלכליות. כמו נס פך השמן - ניהול נכון של משאב מוגבל יכול להספיק להרבה יותר ממה שחשבנו.

 

נר שלישי: מפתיחת החשבון מנהלים אותו נכון  - האור הראשון לתכנון ההתנהלות הפיננסית

חשבון בנק המנוהל היטב נותן לכם בכל נקודת זמן תמונת מצב עדכנית ומאפשר לכם לתכנן את ההתנהלות שלכם בהתאם לכסף שברשותכם. היו מודעים לתנאים והעמלות של חשבון הבנק שלכם. נהלו שגרת מעקב יומית/שבועית אחר התנועות בחשבון וחיובי כרטיסי האשראי – וודאו שקיימת יתרה מספקת בחשבון לכיבוד התחייבויות ואין חיובים כפולים או לא מזוהים. 

 

נר רביעי: עודדו יזמות - להדליק את הניצוץ היזמי

בתקופה מאתגרת זו, חשיבה יצירתית ויזמות הן כלים חשובים במיוחד. חנוכה מזמן הזדמנויות נהדרות ליזמות גם לצעירים: הם יכולים להכין ולמכור סופגניות תוצרת בית, לארגן פעילויות לילדים קטנים יותר בחופשת החג, או ליצור קישוטים ומתנות בעבודת יד למכירה. עבודה בגיל צעיר היא מעין "בונוס" - היא מאפשרת להם להרגיש על בשרם כמה מאמץ נדרש כדי להרוויח כסף, ובכך מחזקת את ההבנה של ערך הכסף והחשיבות של ניהולו הנכון.

 

נר חמישי: נהלו שיח פתוח על כסף - להאיר את הנושא

כסף נתפס אצל אנשים רבים כמשהו שלא מדברים עליו. בחג הזה קחו על עצמכם אתגר ושימו את הנושא בפוקוס. במקרה של משפחה – חשוב לקיים שיחות עם הילדים על הוצאות החג, תקציב המשפחה, החלטות כלכליות ולהסביר להם על השיקולים בבחירת מוצרים והשוואת מחירים. 

 

נר שישי: הקציבו  סכומים קבועים - אור של עצמאות

הקצבת סכום מוגדר לקטגוריות הוצאות שונות, יכול לסייע בהתנהלות הפיננסית. באופן דומה, אצל ילדים ונוער דמי כיס הם כלי מצוין. הילדים שלכם יידעו כמה כסף הם מקבלים בכל שבוע/חודש ויוכלו להתכונן ולבנות לעצמם תקציב בהתאם להוצאות השונות שלהם. הם יוכלו ללמוד לחסוך כסף ולשים לב על מה הם מוציאים.

 

נר שביעי: ולא לשכוח את הערבות הדדית - להאיר לאחרים

במיוחד בתקופה מאתגרת זו, חשוב לחזק את ערכי הערבות ההדדית. עודדו שיתוף פעולה קהילתי, החלפת מתן שירותים (למשל שיעור פרטי באנגלית, ניקוי הגינה) והחלפת משחקים וספרים. 

 

נר שמיני: לימדו לתכנן קדימה - אור לעתיד

בימים של אי ודאות כלכלית, חשוב לתכנן קדימה. קבעו מראש תקציב סביר ומוגדר למטרות שאתם חפצים בהן, חלקו אותו לסעיפים שונים, והתאימו את הפעילויות והקניות לתקציב שהוצב.

 

לסיכום, למרות המציאות המאתגרת, קיימות דרכים יצירתיות להתנהל נכון כלכלית. כמו נס פך השמן, שהפך מעט למספיק, כך גם חינוך פיננסי נכון יכול להפוך משאבים מוגבלים להספיק לטווח ארוך.

 

חג חנוכה שמח ומואר!

 

 

* "המידע באתר "המרכז לצמיחה פיננסית" הינו מידע כללי ואינו מהווה יעוץ או תחליף ליעוץ המתחשב בצרכיו של כל אדם"