Glossary tooltip block

%title% %summary%

Breadcrumbs

צועדים לעצמאות כלכלית

המסע המשותף שלנו לחירות פיננסית בחג העצמאות

 

יום העצמאות השנה חל בתקופה מורכבת עבור כולנו. המדינה עדיין בלחימה, העצב והכאב הם חלק בלתי נפרד ממציאות חיינו, ותוסיפו לכל זה את יוקר המחייה שמכביד יותר מתמיד. 

אז אולי דווקא עכשיו, כשהכל נראה קצת קשה יותר, זה הזמן לחשוב על "עצמאות" במובן האישי, הכלכלי. כי בסופו של יום, היכולת שלנו לעמוד על הרגליים מבחינה פיננסית עשויה לשפר גם את תחושת הבטחון שלנו.

 

במרכז לצמיחה פיננסית אנחנו פוגשים יותר ויותר אנשים שמבינים שעצמאות פיננסית היא לא מותרות, אלא הכרח – ושזה משהו שאפשר להתחיל לבנות כבר היום, צעד אחר צעד, גם בתקופות מאתגרות.

עצמאות פיננסית היא מושג עם משמעות שונה עבור כל אחד ואחת ובכל שלב בחיים:

לזוג צעיר, זה יכול להיות פשוט חשבון שנשאר בפלוס בסוף החודש ויכולת לחסוך מדי חודש. למשפחה עם ילדים, זו האפשרות לממן חוגים וחופשה משפחתית בלי לחץ כלכלי. ולקראת גיל הפרישה, זו הידיעה המרגיעה שיש מספיק בשביל לחיות בכבוד.

לא משנה מה תהיה הגדרתכם האישית לעצמאות כלכלית - המסע אליה מתחיל בהחלטה מודעת להיות הנהג ולא הנוסע בחיים הכלכליים שלכם ובבניית תכנית ארוכת טווח שתוביל אתכם אל המטרה. 

 

איך מתחילים את המסע לעצמאות פיננסית?

1. להתעניין וללמוד

המפתח הראשון לעצמאות פיננסית הוא ידע. התחילו לקרוא עיתונות כלכלית, האזינו לפודקאסטים על כלכלה אישית, והצטרפו לקבוצות שמדברות על התנהלות פיננסית חכמה. 

קריאת עיתונות כלכלית זה לא למומחים בלבד - זו דרך זמינה, פשוטה וחשובה להבין מה משפיע עלינו, להרגיש קצת יותר בשליטה במציאות שמשתנה כל הזמן ולקבל החלטות מושכלות יותר על החיים שלנו.

 

2. לבנות תקציב שעובד באמת 

  • תקציב - הוא מפה שמראה לנו לאן הכסף הולך. התחילו עם צעדים פשוטים:
  • עקבו אחר ההוצאות שלכם חודש אחד 
  • חלקו את ההוצאות לקטגוריות: חובה, צרכים, רצונות וחיסכון
  • בחנו היכן ניתן לצמצם וקבעו יעדים ריאליים לכל קטגוריה
  • והחשוב ביותר – שימו בצד את הכסף לחיסכון מיד כשהמשכורת נכנסת

לנוחיותכם צרפנו את הכלי לניהול תקציב -  לחצו כאן

 

3. ליצור קרן חירום 

קרן חירום היא כמו ביטוח פרטי שאתם קונים לעצמכם – הגנה מפני הפתעות לא נעימות. בנו קרן של 3-6 משכורות, אפילו בהדרגה, והשתמשו בה רק במקרי חירום אמיתיים. 

 

4. להתחיל להשקיע 

חשוב להתחיל להשקיע כבר בגיל צעיר כדי ליצור חופש כלכלי עתידי. זה שלב בחיים שלרב לא מאופיין בהתחייבויות גבוהות ולכן מאפשר לשים כסף בצד. בנוסף, ככל שתתחילו לחסוך מוקדם יותר, תיהנו משנים רבות יותר של ריבית דריבית על הכסף - כך שעשויים להצטבר לכם סכומים גדולים יותר. בחנו אפשרויות השקעה באפיקים מגוונים המותאמים לצרכים ולמטרות שעבורם אתם מעוניינים לחסוך. אפשר ורצוי להיעזר באנשי מקצוע ויועצים המתמחים בנושא במידת הצורך.

 

5. לדעת איפה הכסף שלנו נמצא 

עשו רשימה מרוכזת של החסכונות שלכם כדי להבין היכן הם מנוהלים ומה ההון העומד לרשותכם. בדקו כמה תשואה אתם מקבלים על החסכונות, כמה דמי ניהול אתם משלמים על הפנסיה, והאם יש לכם חסכונות "רדומים" שכבר שכחתם מהם. כולנו נוטים לפעמים להשקיע זמן רב בחיפוש הנחות קטנות בצריכה השוטפת, אך לא תמיד מקדישים זמן לבדיקת החסכונות ארוכי הטווח שלנו, למרות שהשפעתם על העתיד הכלכלי שלנו משמעותית הרבה יותר.

 

6. להעז 

דבר נוסף שלא מדברים עליו מספיק כשעוסקים בעצמאות כלכלית הוא האומץ שלעיתים נדרש לקבלת החלטות פיננסיות. קל להיצמד למוכר - לחשבון העובר ושב בבנק שבו אנחנו כבר 20 שנה, לקרן הפנסיה שהמעסיק בחר עבורנו, או להרגלי הצריכה שלנו.

לפעמים הצעד הראשון לעצמאות פיננסית הוא פשוט להעז - להעז לשאול שאלות שנראות "טיפשיות", להעז להחליף ספקי שירותים פיננסיים אם מצאנו אפשרות טובה יותר, להעז לומר "לא" להוצאות שאינן באמת חשובות לנו, להעז להשקיע באפיקים פחות מוכרים אחרי שלמדנו את חוקי המשחק.

לא מדובר בלקיחת סיכונים גדולים, אלא בגילוי אקטיביות ובנטילת אחריות. 

 

לסיכום, עצמאות פיננסית היא כמו כושר גופני - אי אפשר להשיג אותה בין לילה, וצריך להתמיד - מתחילים במשקל קטן ולאט לאט מעלים. וכמו בכושר גופני, ההשקעה משתלמת מאוד בטווח הארוך.

 

ביום העצמאות הזה, נקבל על עצמנו החלטה אחת קטנה שתקדם אותנו לעצמאות פיננסית. זה יכול להיות משהו פשוט כמו שינוי הרגלי צריכה שיחסכו לכם כסף, פתיחת תכנית חיסכון, האזנה לפודקאסט כלכלי (לדוגמה - "עם היד על השקל" - לחצו כאן), או אפילו ישיבה משפחתית חודשית לתכנון כלכלי של השנה הקרובה. 

 

חג עצמאות משמעותי לכולנו.