Glossary tooltip block

%title% %summary%

Breadcrumbs

מה כדאי לשמור מתקופת הקורונה? הרגלים פיננסיים נכונים

מאת: קרין מאיר, מנהלת המרכז לצמיחה פיננסית

מה כדאי לשמור מתקופת הקורונה? הרגלים פיננסיים נכונים!

 

נהוג לומר שממשברים אפשר לצמוח. זה יכול להישמע כמו עוד משפט מעודד שאומרים בתקופה מאתגרת, אבל במהלך משבר הקורונה, משפחות רבות שינו לטובה את התנהלותן הכלכלית ואת תרבות הצריכה המשפחתית. 

 

אין ספק שכולנו מחכים שהחיים יחזרו למסלולם המוכר והרגיל ושכל מה שקשור לקורונה יהיה מאחורינו, אבל על הרגלים פיננסיים נכונים שאומצו בתקופה זו, כדאי לשמור עכשיו ובעתיד! 

 

הנה כמה דוגמאות להרגלים פשוטים יחסית שרוב המשפחות יכולות לאמץ.

 

עוקבים אחר ההוצאות המשפחתיות

הירידה בהכנסות בשנה האחרונה הביאה משפחות רבות לעקוב באדיקות אחר ההוצאות בבית. יותר ויותר משפחות שלא תמיד עקבו אחר תדפיסי עובר ושב, ריכוז ביטוחים, חשבונות, פירוט הוצאות בכרטיסי אשראי ועוד, עושות זאת היום כדי להימנע מהוצאות מיותרות. 

 

איך עוקבים ביעילות אחרי ההוצאות: כדאי לנהל רישום של כל ההוצאות (גם הוצאות בכרטיסי אשראי, צ׳קים ומזומן) בתדירות שבועית. בנוסף, מומלץ להקצות חצי שעה בשבוע כדי לבדוק האם ישנן הוצאות מיותרות או גבוהות מדי שאפשר לוותר עליהן. היכולת לראות את המצב הכלכלי האמיתי, עוזרת לתכנן תקציב משפחתי ריאלי ומאוזן ולהימנע מהוצאות מיותרות. אז כמו שאומרים ברשתות החברתיות, אל ״תסירו עוקב״ מהמצב הפיננסי שלכם. 

 

מתכננים תקציב משפחתי

בתקופת משבר הקורונה, משפחות רבות חוו ירידה בהכנסות ונאלצו לתכנן את התקציב המשפחתי מחדש בהתאם. גם עכשיו וגם בעתיד, כדאי להמשיך לתכנן תקציב משפחתי ולהתנהל בהתאם. 

 

אינפוגרפיקה שמציגה אופן תכנון תקציב משפחתי

 

איך מתחילים לתכנן תקציב משפחתי: ראשית, מבינים מהן כל ההכנסות נטו של המשפחה. לאחר מכן, אוספים את כל הניירת הפיננסית ומזהים את ההוצאות הקבועות (למשל ארנונה, ביטוחים ותקשורת) ואת ההוצאות המשתנות (למשל דלק, טייק אווי ומתנות). ברגע שיש תמונה ברורה של הוצאות והכנסות, אפשר ליצור מסגרת תקציב ריאלית, המתאימה לרוח התקופה ולמשפחה. את מסגרת התקציב אפשר לתכנן לבד, אבל מומלץ להתייעץ עם איש מקצוע שיעזור לכם לבנות מסגרת תקציב שתשרת את המשפחה בדרך הטובה ביותר. 

 

קונים בעיקר את מה שצריכים

בתקופת משבר הקורונה רבים נהיו צרכנים נבונים יותר בכל הקשור לקניות השבועיות בסופר. כבר לא קונים מכל הבא ליד ופחות מעמיסים את העגלה במוצרים מיותרים. כדאי לשמור על ההתנהלות הזו גם ביום שאחרי המשבר. 

 

איך קונים חכם: יוצרים רשימת קניות המבוססת על הצריכה השבועית של המשפחה ולא מכניסים אליה מוצרים שאינם בשימוש, רק ״כדי שיהיה״. את הקניות כדאי לבצע לפי הרשימה באופן מרוכז, אחת לשבוע, ולהימנע מביצוע השלמות במהלך השבוע. בנוסף, כדאי לקחת בחשבון שקניות אונליין מאפשרות חיסכון בזמן ובעלויות דלק, ועוזרות להיצמד לרשימת הקניות ולהימנע מפיתויים. דרך נוספת להימנע מקניות מיותרות היא לשמור בצורה טובה יותר על טריות המוצרים במקרר, למשל כפי שמתואר באיור. 

 

אינפוגרפיקה המציגה כיצד לסדר את המקרר בצורה יעילה יותר

 

רותמים גם את הילדים להתנהלות פיננסית חכמה

בתקופת הקורונה, בה בני המשפחה נמצאים יחד בבית, הילדים יותר חשופים להתנהלות הפיננסית היום-יומית וניתן לנצל זאת לשיעור מעשי בהתנהלות צרכנית נבונה. כדאי לחשוף את הילדים, בהתאם לגילם, לנושאים פשוטים כמו קניות בסופר ומעבר על חשבונות שהילדים שותפים להם, כמו חשבון טלפון נייד או חשבון חשמל.

 

הצעד הראשון: נותנים לילדים לנהל תקציב קטן משלהם

מכינים קופת חיסכון, ואם אפשר, נותנים לילדים את העודף הקטן מהקניות כדי שיחסכו בקופה. בנוסף, אם התקציב המשפחתי מאפשר, מקציבים להם דמי כיס שאיתם יוכלו לקנות מה שיבחרו במהלך הקניות השבועיות בסופר. זוהי דרך טובה לתרגל  קבלת החלטות במסגרת של תקציב נתון. בזמן הקניות, אפשר לעודד את הילדים להשוות מחירים, ולהרוויח את ההפרש שנחסך לקניית מוצר נוסף. יש לילדים טלפון נייד? זאת הזדמנות נהדרת ללמוד לקרוא חשבונות. מדי חודש, אפשר לעבור יחד על חשבון הטלפון הנייד, ולבדוק האם הייתה חריגה מנפח הגלישה, באיזה אופן החשבון שולם ומתי.

 

לסיכום, משבר הקורונה הביא איתו אי ודאות כלכלית למשפחות רבות, אך לצד האתגרים, קיימת גם הזדמנות לסגל הרגלים פיננסיים טובים, לשפר את הרגלי הצריכה המשפחתיים, ולקטוף את הפירות ביום שאחרי המשבר.