Glossary tooltip block

%title% %summary%
Tooltip text

איך עושים את זה?

השלבים בהעברת עסק משפחתי לדור הבא

העברה בין דורית של עסק כרוכה באתגרים לא מעטים. על מנת להגדיל את הסיכויים להצלחתה ולהמשכיות וצמיחת העסק לאחריה, חשוב לתכנן מראש את ההעברה ולבצע אותה באופן מסודר. ישנם 4 שלבים עיקריים להסדרת ההעברה:

 

1. מיפוי וארגון הנתונים

בשלב זה יש לרכז ולמפות את צורכי העסק ונכסיו, ואת צורכי המשפחה ויכולותיה האובייקטיביות.

 

2. העמקת הבחינה של כל רובד בנפרד: המשפחתי והעסקי

ברובד המשפחתי יש לבחון את צורכי המשפחה, יכולותיהם וכישוריהם של בני המשפחה בהקשר של ניהול העסק, רצונותיהם ושאיפותיהם בנוגע להמשך קיום החברה המשפחתית וכדומה. שלב זה עשוי להיות מורכב, בשל פערים פוטנציאליים בין שאיפות בני המשפחה ליכולותיהם. ברובד העסקי, יש לבצע הערכות שווי של העסק ונכסיו, לבחון את התקנון וכו'.

 

3. תכנון השינויים הנדרשים

בהתבסס על מסקנות השלבים הראשונים, יש להגדיר אילו שינויים צריך לבצע בניהול העסק לצורך העברתו והתנהלותו העתידית לאחריה. לאחר מכן, יש לבנות תכנית מפורטת לביצוע השינויים הנדרשים.

 

4. השלב הביצועי

בשלב זה, ובהתייעצות עם עו"ד מומחה בתחום, יש לערוך הסכמים והסדרים רשמיים כמו צוואות, תקנונים והסכמי ממון, שמטרתם להגן על העסק המשפחתי ועל בני המשפחה מפני הסיכונים שאליהם הם חשופים במסגרת ההעברה הבין דורית. חשוב שהסכמים אלה יתייחסו גם לסיכונים הכרוכים בשינויים משפחתיים שאינם קשורים להעברת העסק לדור הבא, כמו גירושין, פטירת שותף, אובדן כושר השתכרות וכדומה.

 

 

עליון

העברה בין דורית של עסק היא מורכבת ומאתגרת, אך ההצלחה שלה תגדיל משמעותית את הסיכוי להמשכיות מוצלחת שלו, ותצמצם את הסיכון לפגיעה ברווחת המשפחה ושלמותה.

 

תחתון