פרק א': למה חשוב לבנות תקציב לעסק ולעבוד לפיו?

שיר ואור מנהלות את העסק בלי תקציב מוגדר. נדב מסביר להן על החשיבות של בניית תקציב, ומנחה אותן איך מתחילים. 

פרק ב': איך בונים תקציב פעילות לעסק?

נדב מסביר איך בונים תקציב פעילות שנתי, מה חייבים לקחת בחשבון, ואיך להתנהל לפיו. 

הורדת קבצים

  • קובץ להורדה: איך לעבוד עם קובץ בניית תקציב הפעילות השנתי?

    הורידו
  • קובץ להורדה: בניית תקציב פעילות שנתי

    הורידו

פרק ג': להתנהל בשוטף עם תקציב

עשינו עסק - הבלוג של נדב פסנדי

והפעם – על בניית תקציב שנתי לעסק

הקמתם עסק, בניתם תקציב, ואתם עובדים לפיו באופן שוטף. חשוב לזכור שלקראת השנה הבאה, תצטרכו לבנות תקציב חדש. שואלים אותי לא פעם -  "למה בעצם לבנות תקציב חדש? הרי התקציב שבניתי השנה עובד לי מצוין"... אז בואו נסביר למה:

כשבנינו את תקציב הפעילות הראשוני שלנו התבססנו על התכנית העסקית ועל תחזיות, וכללנו בו הוצאות הכרוכות בהקמת העסק. תקציב שנתי מתבסס גם הוא על התכנית העסקית, אבל גם על הניסיון המעשי שצברנו מניהול התקציב של השנה או השנתיים הקודמות, והוא כולל הוצאות הכרוכות בניהול השוטף של העסק ובצורכי הפעילות העסקית המתוכננת לשנה הקרובה.

תקציב שנתי מול תקציב ראשוני לעסק - מה עדיף?

4 דברים שחשוב לעשות בדרך לבניית תקציב שנתי מדויק ויעיל:

 

1. בחנו את מקורות ההכנסה של העסק:

 

נתחו מהי תרומתו של כל אחד מהמוצרים להכנסות העסק. ניתוח כזה יסייע להחליט באילו מוצרים להשקיע השנה, והאם יש מוצרים שבהם תרצו להשקיע פחות או אפילו לבטל. לאחר קבלת ההחלטות, יש צורך להבין את המשמעויות הכספיות שלהן, כדי להיערך לכך מבחינת התקציב.  

 

חשוב לקחת בחשבון גם הכנסות פסיביות, אם יש לכם כאלה. אלו הם מקורות הכנסה שאינם קשורים או תלויים בהכרח במכירות שלכם, לדוגמה, אם יש לכם משרד ואתם משכירים חלק ממנו לעסק נוסף, או אם אתם בעלי מסעדה שמקבלת חסות מחברת משקאות תמורת הצגת הלוגו שלה על השלט של העסק. זוהי גם הזדמנות לבחון את ההכנסות הללו ולבדוק האם אפשר להגדיל אותן. לדוגמה, האם אפשר להעלות את דמי השכירות, או האם קיימות אפשרויות אחרות להכנסות גבוהות יותר.

 

2. בדקו מה השתנה בשוק בשנה האחרונה:

 

הסביבה הכלכלית שבה העסק שלכם מתקיים משפיעה עליו באופן משמעותי, ולכן חשוב מדי פעם "להרים ראש" ולראות מה קורה מסביב. בדקו מה קרה למחירים בשוק במהלך השנה, האם חלה עלייה או ירידה בעלויות חומרי הגלם או הייצור, והאם מחירי מוצרים דומים לשלכם עלו או ירדו. בהתאם, תוכלו להחליט האם להשאיר את תמחור המוצרים כמו שהוא או לעדכן אותו, וגם לבחון את ההסכמים שלכם עם הספקים השונים, בהתאם למחירים הנהוגים בשוק.

 

3. הגדירו ותקצבו את הפעולות העסקיות המתוכננות:

 

כמו שכבר אמרנו, תקציב הוא כלי ניהולי, אשר צריך להביא לידי ביטוי את היעדים העסקיים שלכם לשנה הקרובה: האם אתם מתכננים לפתח מוצר חדש? להיכנס לשוק חדש? להגדיל את ההכנסות? כל פעילות עסקית מתוכננת צריכה להיות מתורגמת לכסף ולהיכלל בסעיפי התקציב החדש שלכם.

 

4. בחנו את ההוצאות ואתגרו אותן:

 

התקציב הקודם שלכם מאפשר לנתח את ההוצאות של העסק, בתכנון ובפועל. רצוי לעבוד עם תקציב קודם של יותר משנה אחת אם אפשר, על מנת לנטרל השפעה של אירועים חד פעמיים שגרמו לחריגה בהוצאות. המטרה של ניתוח התקציב הקודם היא לבחון את ההוצאות ולאתגר אותן: האם ניתן להתייעל מבחינת עלויות חומרי הגלם, עלויות הספקים, עלויות המימון, היקף כוח האדם – האם אנחנו צריכים להרחיב או לצמצם, ועוד.

 

סיימתם? אפשר לעבור לבניית התקציב. הגדירו את סעיפי ההוצאות בהתאם ליעדים העסקיים שהצבתם ולעלויות הפעולות העסקיות הדרושות להשגתם. אל תשכחו להגדיר סעיף בלת"ם, שיאפשר לכם להיות ערוכים להוצאות בלתי צפויות, ולפעילויות עסקיות שלא הגדרתם מראש.

 

בניתם תקציב? המשיכו לעקוב אחריו באופן שוטף לאורך כל השנה

הגדירו זמנים מסוימים (לדוגמה אחת לחודש או חודשיים) בהתאם להתנהלות העסק, שבהם עוצרים, בודקים את מצב התקציב אל מול התכנון, ועושים התאמות של התקציב בהתאם לביצועים בפועל. 

חוסר התאמה בין התכנון לביצוע עשוי לקרות כיוון שהצפי שלנו לא היה מדויק, או בשל נסיבות ותנאים שלא היו תלויים בנו. במקרה כזה, יש שלוש אפשרויות: 

 

1. לעדכן את התכנון, כלומר, להתאים את הסעיפים התקציביים להתרחשות בפועל. על מנת לא לחרוג מהתקציב הכולל שהגדרנו, "נשחק" בין הסעיפים – נוסיף לסעיפים מסוימים בהתאם לצורך, ונוריד מסעיפים אחרים שבהם אנחנו יכולים לצמצם. 

2. לייעל את ההתנהלות הפיננסית במטרה להתאים את הביצוע לתכנון ולעמוד בתקציב הכולל שהגדרנו. נוכל לדוגמה לבדוק האם ניתן להוריד עלויות באמצעות משא ומתן עם ספקים או בחינת הצעות מחיר מספקים אחרים, או לבחון אפשרות להגדיל הכנסות באמצעות העלאת מחיר המוצרים. 

3. לבחון את רלוונטיות היעדים העסקיים שהגדרנו בתחילת השנה. אם אינם רלוונטיים, יהיה עלינו להגדיר יעדים חדשים או לדייק את הקיימים, ולעדכן את הסעיפים התקציביים בהתאם.

 

עד כאן בנושא בניית תקציב שנתי. תוכלו להשתמש בעזרי העבודה שהכנו לכם, שכוללים הנחיות ודוגמאות לאופן בניית תקציב הפעילות.

 

ועד הפעם הבאה, בהצלחה!

המילון המקוצר למונחי הלוואות

 

החלטתם לקחת הלוואה מהבנק? לפני שרצים לחתום, כדאי קודם לדעת על מה אתם מתחייבים – ובעיקר על כמה. מילון מונחים מקוצר 

 

ריבית: הסעיף החשוב ביותר בתהליך בחירת ההלוואה. ריבית היא תשלום נוסף שמשלם הלווה לבנק עבור הקרן ממנה נלקח סכום ההלוואה. הריבית מחושבת לפי תקופת ההחזר ומתווספת לסכום ההלוואה המקורי שנקבע. 

 

ריבית פריים: ריבית בשיעור משתנה שנקבעת על ידי כלל הבנקים ומתווספת לריבית במשק הנקבעת על ידי בנק ישראל בשיעור 0.1%. ריבית הפריים נגזרת מריבית בנק ישראל בתוספת מרווח קבוע של 1.5% מעל הריבית  שקובע בנק ישראל. מדד ריבית הפריים מאפשר לבנקים לקבוע אם גובה הריבית על ההלוואות תהיה נמוכה מריבית הפריים (פריים מינוס) או גבוהה מריבית הפריים (פריים פלוס). ריבית הפריים מתעדכנת עם כל עדכון של ריבית בנק ישראל.

 

ריבית קבועה: ריבית שנשארת קבועה במשך כל תקופת ההחזר של ההלוואה. מטרתה היא להגן על הלווה מפני תנודות שמתרחשות בשוק ההון. גם הבנק המלווה מגן על עצמו מפני אותן תנודות שעלולות להשפיע על מקורות המימון שלו.

 

ריבית נומינלית: הריבית הבסיסית שנקבעת בזמן מתן ההלוואה. הריבית הנומינלית לא מושפעת מירידת ערך הכסף, דמי ניהול ועמלות, וברוב המקרים היא ניתנת לתקופה של שנה אחת.

 

ריבית דריבית או ריבית מצטברת: הריבית המשולמת עבור החזר ההלוואה בפועל. שיעור הריבית המצטברת מחושב לא רק לפי עלות הקרן אלא גם על הריבית שהצטברה במועד ההחזר הקודם.

 

הלוואת גישור: הלוואה שניתנת על ידי הבנק לתקופת ביניים, על חשבון חיסכון תקבול צפוי כלשהו שאמור להיכנס לחשבונו של הלווה.

 

הלוואת גרייס: הלוואת חסד (בתרגום ישיר). הלוואה מיוחדת שמאפשרת ללווה דחיית ההחזרים למועד מאוחר, בדרך כלל עד שלושה חודשים מרגע מתן ההלוואה. מקובל להבחין בין גרייס מלא שמאפשרת דחיית תשלומים של הקרן והריבית, לבין גרייס חלקי, שמאפשר דחייה של תשלום מרכיב הקרן בלבד.

 

הלוואה צמודה למדד: הלוואה הנושאת בנוסף לריבית גם הצמדה למדד המחירים לצרכן. הצמדה זו יוצרת התאמה בין ממוצע רמת המחירים במשק לבין גובה ההחזר החודשי של ההלוואה. המדד עולה? גם הריבית על ההלוואה. המדד יורד? גם גובה ההחזר החודשי יירד.

 

פירעון מוקדם: כיסוי ההלוואה לפני תום תקופת ההחזר שנקבעה במועד ההתחייבות. פירעון מוקדם קורה לרוב כשהלווה מצליח לגייס סכום כסף גדול די כדי להחזיר לבנק את הכסף. בכך הוא חוסך את תשלומי הריבית שנותרו עד תום תקופת ההלוואה המקורית. חשוב לזכור: פירעון מוקדם מותנה בהסכמת הבנק וכרוך לעתים בעמלה בהתאם לסוג ההלוואה.

פרק ד': מקימים עסק? אתם צריכים תקציב הקמה

עשינו עסק - הבלוג של נדב פסנדי

והפעם – על בניית תקציב הקמה לעסק 

החלטתם להקים עסק? אתם בטח נרגשים מאוד אבל גם מלאי חששות. אחרי הכל, הקמת עסק כרוכה בסיכונים מסוימים. כדי לצמצם אותם כמה שניתן, חשוב שנעבוד בצורה מסודרת ומתוכננת, במיוחד כשזה נוגע לכסף.

כאשר אתם בוחנים מהי אפשרות המימון המתאימה לכם ביותר, שימו לב לתנאי האשראי שמציעים לכם וקחו בחשבון את יכולת ההחזר שלכם.

מוכנים לצאת לדרך ולבנות את תקציב ההקמה לעסק שלכם? מעולה.

 

אז איך עושים את זה?  

 

הכנו בשבילכם חומרים נוספים שיעזרו לכם באופן מעשי בבניית התקציב. 

 

הורידו את הקובץ שבהמשך, תוכלו להיעזר בו לבניית תקציב ההקמה שלכם. 

 

צריכים הסבר על אופן העבודה עם קובץ בניית תקציב ההקמה? הורידו את דף ההנחיות.

הורדת קבצים

ועד הפעם הבאה – בהצלחה!